Koolzaad


brassica-napus-koolzaad


Koolzaad (Brassica Napus) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Deze familie verschaft veel van de wintergroenten die we kennen, zoals bloemkool, boerenkool, broccoli en spruitjes. Deze kruisbloemenfamilie ontleent haar naam aan het feit dat de vier kroonbladeren van de bloem duidelijk in een kruis staan.

Kenmerken
Koolzaad is een landbouwgewas welke te herkennen is aan de gele bloemen aan het uiteinde van de plant. Deze gele bloemen hebben vier kroonbladeren en vormen een bolvormige of platte kroon aan de top van de plant. De plant zelf heeft een hoogte tussen de 30 en 150 cm. De nog uit te komen bloemknoppen zitten boven de bloemen. Uit het zaad van de koolzaadplant wordt koolzaadolie getrokken die vele toepassingen kent.

Koolzaad, Canola en Raapzaad
Gaat het over koolzaad, dan vallen ook vaak de termen “Canola” en “Raapzaad”. Dit komt omdat koolzaad erg op raapzaad lijkt en men in Amerika de naam “Canola” voor koolzaad gebruikt. Raapzaad is echter een inheemse wilde plant en koolzaad een landbouwgewas. Canola is een genetisch gemodificeerde variant van koolzaad afkomstig uit Noord-Amerika.

Effecten natuur
Het telen van koolzaad heeft een positief effect op de bijenstand in Nederland. Dit komt doordat koolzaad al vroeg in het jaar bloeit en zodoende de bijen na een lange winterperiode van energie kan voorzien. Dit is erg belangrijk aangezien bijen verantwoordelijk zijn voor het bestuiven van maar liefst 70% van de belangrijkste landbouwgewassen. De bij is van grote betekenis in het ecosysteem. Andere gunstige effecten van koolzaad zijn de verhoging in opbrengst van navruchten doordat de bodem vruchtbaarder wordt. Daarnaast floreert klein wild en gevogelte goed in koolzaad.

Effecten mens
Koolzaadolie bevat gezonde eigenschappen zoals een laag percentage verzadigde vetzuren. Dit percentage ligt lager dan de meeste andere oliehoudende gewassen. Ook bevat koolzaadolie antioxidanten en vitaminen, zoals vitamine E. Daarnaast is koolzaadolie rijk aan onverzadigde vetzuren en bevat het Omega-3 en Omega-6 vetzuren.

bij